NOU: se poate plati si cu Google Pay si Apple Pay!

Cum sa-ti decorezi casa cu materiale textile?

Cum sa-ti decorezi casa cu materiale textile?

Redecorarea casei cu tesaturi, este cum ti-ai reface propria imbracaminte, potrivit stilului personal. In patria lui Shakespeare, ”operatiunea” poarta numele de ”soft furnishing” sau ceea ce descrie intr-un singur cuvant tapiteriile, perdelele si alte materiale textile folosite la amenajari interioare.

De la ce sa pornesti cand redecorezi?

Tesaturile sunt elemente fundamentale cand planifici decorarea sau redecorarea casei. Fie ca este vorba doar despre tapiterie sau despre cuverturi, incearca sa le alegi in asa fel incat acestea sa completeze restul mobilierului.

Daca ai in minte un restyling al locuintei, poti incepe cu materialele care exista deja. In functie de efectul dorit, in contrast sau in armonie cromatica, cauta sa combini tesaturile ce ”imbraca” pernele, tapiteriile, draperiile si cuverturile.

De exemplu, intr-o casa integral amenajata si decorata, pentru a-i schimba putin aerul, poti incepe sa retapitezi canapelele si fotoliile sau doar sa inlocuiesti perdelele si accesoriile textile din baie si din bucatarie.

Oricare este versiunea aleasa, conteaza sa ai o viziune completa si reala in privinta design-ului interior si a posibilitatilor sa-i dai casei o infatisare diversa de cea initiala, pusa in valoare de amprenta personala.

 

Cum alegi stofa potrivita?

Nici din mediul online, nici din cel offline, nu lipsesc magazinele cu materiale textile. Propunerile din comert sunt infinite, incepand de la variantele economice, fara imprimeuri, pana la tesaturile luxoase, pretentioase si sofisticate.

Practic si rezistent la spalari, accesibil ca pret, bumbacul ramane printre cele mai solicitate optiuni, in timp ce microfibra se numara printre cele inovative, intrebuintate in special pentru ”imbracarea” pernelor decorative si a canapelelor.

Cat despre in, acesta este considerat unul dintre materialele ce nu se demodeaza nicicand, fiind indicat la confectionarea perdelelor clasice, de o eleganta aparte. In schimb matasea, desi pretioasa, trebuie folosita cu moderatie, deoarece la soare se decoloreaza.

Cu o mare cautare in acest sector, sunt si produsele textile cu motive etnice. Totul se datoreaza disponibilitatii de culori si imprimeuri.

Mare atentie si cand alegi textura! In functie de grosime, nu toate stofele dau nastere acelorasi efecte de culoare. Daca tesaturile mai pline, mai groase, creeaza jocuri de umbra si transmit o senzatie de caldura, cele netede si subtiri reflecta razele de lumina si-i confera ambientului senzatia de curat si de prospetime.

Nu in ultimul rand, tine cont si de stilul care predomina in casa. Un interior modern merge foarte bine cu fibre naturale, neutre din punct de vedere cromatic, precum cele din bumbac, lana sau matase naturala.

Intr-un ambient casual, confortabil, in care cuvantul de ordine este simplitatea, iti convine sa introduci materiale putin pretentioase, precum tricotul, denimul sau tweedul (in carouri sau dungi).

In schimb, cand doresti sa creezi o atmosfera cu tente romantice, poti recicla vechile perdele din dantela, din materiale lucioase, catifea sau cu imprimeuri florale. Le gasesti si in magazinele vintage si cu articole second hand.

Recomandari

Pentru a crea putina varietate in dormitor, in sufragerie si in fiecare incapere a casei, iti sugeram sa iei in considerare o stofa mai pretioasa ori sa-ti testezi abilitatile cu tehnica de patchwork.

In absenta cunostintelor despre design, te poti limita la tonalitatile neutre, intr-o singura culoare, usor de imbinat cu orice decor, stil si piesa de mobilier.

De regula, nuantele deschise le dau ambientelor un aer clasic-elegant, in care predomina sobrietatea, in timp ce culorile aprinse au tendinta sa atraga atentia si sa inveseleasca atmosfera.