NOU: se poate plati si cu Google Pay si Apple Pay!

Materiale textile, denim dragostea mea...

Materiale textile, denim dragostea mea...

Ca orice poveste, și aceasta începe la fel, cu ”a fost odată…”.

A fost o dată denimul… sau materialul de blugi, așa cum îl cunoaște toată lumea. Și încă mai este… sub variate forme, de la rochițe și fustițe foarte elaborat lucrate, până la vestuțe înfrumusețate cu broderii spectaculoase, la bomber-e decorate cu năsturei și fermoare colorate, până la accesorii, dintre cele mai felurite, originale, neobișnuite.

Pe toate le poți crea cu mânuțele tale. Tot ce ai nevoie este o mașină de cusut și brodat. Și încă ceva… Pentru a-ți umple dulapul cu articole vestimentare și casa cu decorațiuni, îți mai trebuie foarte multă imaginație, spirit creativ, disponibilitate și materialul textil… din denim.

Pentru că și tu iubești denimul, te vom ajuta să descoperi unul dintre cele mai puțin banale materiale, printre cele mai versatile, adaptabile tuturor, indiferent de vârstă sau de stilul personal, de sex, de modă, de trend-uri sau sezon.

Denimul are o poveste fascinantă. Apoape că-ți vine greu să crezi că la origini era doar țesătură banală, de regulă de culoare albastră, realizată prin combinarea fibrelor de bumbac cu cele de in, cânepă sau lână.

Foarte robust și rezistent la uzură, în trecut, materialul era destinat, cu precădere, muncitorilor și cowboy-lor (din jeanscroitorii confecționau îmbrăcăminte de lucru). Însă acum, denimul nu mai este cel de odinioară.

Țesătura, atât de populară cândva doar pentru categoriile ”de jos”, treptat, s-a transformat într-un material sofisticat, prezent aproape în orice colecție a marilor designer-i și în orice catalog de modă.

Acum, denimul nu mai este considerat un simplu material. Integral realizat din bumbac, este disponibil în diverse variante cromatice și grosimi, devenind în egală măsură o bază pentru moda casual, dar și pentru haute-couture.

Aspectul său poate fi modificat prin spălări specifice (operațiuni executate la nivel industrial). În funcție de procedură, i se pot atribui variate efecte. Poate căpăta un aspect prespălat, învechit, uzat, ros, de unde și caracterul versatil.

Jeanșii, o dragoste la prima vedere… și alte propuneri…

Să combini o pereche de jeanși ”boyfriend” cu un tricou basic, alb, este o propunere la ordinea zilei. Însă dacă ai de gând să ieși din tipare, sa fii cea mai… ”cool”, optează pentru asocieri mai puțin previzibile sau îmbracă blugi în ocaziile formale.

Dar oricare îi este finalitatea, pentru a te pune în valoare, mare atenție la aspectul țesăturii, la croială, la model, etc. Este oportun să optezi pentru materiale din denim sau articole cusute deja, dar numai dacă au un aspect impecabil.

Orientează-te spre o țesătură uniform realizată, fără pete de culoare și alte imperfecțiuni ”necontrolate”. Așteaptă momentul potrivit pentru a merge la cumpărături, când ai o dispoziție favorabilă și te simți inspirată.

Nu te mulțumi niciodată cu modelele în mare vogă la un anumit moment, ca cele pe care le vezi pe manechine în vitrinele marilor magazine. Ar putea arăta foarte bine îmbrăcate pe ele, dar nu înseamnă că sunt în sintonie cu silueta ta sau stilul tău.

Însă nu te descuraja! Dacă ești o la fel de mare iubitoare de cusut și brodat cum suntem și noi, ce-ar fi sa te înarmezi cu toate accesoriile de croitorie de care ai nevoie (foarfecă, ac și ață de cusut, bolduri). Și lăsându-ți liberă imaginația, încearcă să creezi un obiect unic, din denim.

Recomandări

În caz că dorești să le atribui blugilor sau pieselor vestimentare din denim o finalitate diversă, procură-ți și niște tipare de croitorie.

Dacă te pricepi și la desen, nu doar la cusut, dacă ești bună și la geometrie (te ajută să vizualizezi proporțiile și la creionarea liniilor), îți poți crea singură orice tipar, pornind de la o simplă schiță.